Keskiviikkona lähdettiin Haapajärveltä oikein pikku bussilla Kokkolaan Hannes Lohen geeni-luennolle. Tulomatkalla kyydissä pelotti niin että jos olis virtsankarkailu ongelmia niin housuun ois tullu.

Mitä luennosta jäi käteen? yksi A4 kokoinen paperi molemmin puolin muistiinpanoja, joista jos joku saa selvää ja ymmärtää niin hyvä niin, kertokoot mullekin.

Ensimmäinen koiranäyttely järjestettiin englannissa vuonna 1873, arvosteltavia koiria oli 3koiraa/rotua. Setteri tuomari oli pistänyt pointteri tuomarin koiran voittamaan ja päinvastoin. Siitä tietysti oli tullu kova poru, että eikö pitäisi olla jonkulaiset säännöt miten näitä koiria arvostellaan. 200 vuodessa on syntynyt nelisensataa rotua, joilla on noin tuhat eri sairautta. Koiran kehitys on ollu Huikeaa, mutta ihminen ei ole 136 vuodessa muuttunut yhtään. Samaa kateutta ja kieroapeliä jatketaan koiraharrastuksen, urheilun ja kasvatuksen piirissä yhä edelleen. Että en yhtään ihmettele vaikka geenitutkijat ovatkin niin innoissaan tutkiessaan juuri koiria.

Tutkijat ovat tutkineet Neandertalin ihmisen ja jäämies Ötzin perimää, on selvinnyt että ne eivät ole ns.meikäläisiä vaan kaksi aivan eri "ihmisrotua". Miksi niiden populaatio aikoinaan kuoli sukupuuttoon ja ME jäätiin tänne? Vahvat yleensä jää henkiin, mutta...sitä voi jokainen pohtia mielessään.

Susistakin oli luennolla puhetta. Ei tosin niissä merkeissä missä meikäläinen on yleensä niistä kuullut puhuttavan. Lohi puhui suden tavasta metsästää. Ihminen on jalostanut koirarotuja jotka tekee jotain niistä osa-alueista siitä suden metsästys ketjusta. Paimenkoirat esimerkiksi vain paimentaa. Jotkut hoitavat sen saaliseläimen "silpomis" puolen. Sudella on nämä kaikki "palikat" kohdallaan, muuten se ei selviäisi luonnossa. Joiltakin roduilta nämä "palikat" puuttuvat kokonaan,ne eivät siis paimenna,jahtaa, suolele yms. Eli miettikää nyt kotona mikä palikka siltä teidän jalostuksen hedelmältä puuttuu.

Koirat ovat tutkijoille todella mielenkiintoinen tutkimuskohde. Niillä on samat geenit ihmisten kanssa, niiden sukutaulut löytyvät, rotujen monimuotoisuus, ne elää ihmisten kanssa samassa ympäristössä ja niiden käyttäytymistä ja luonnetta voi mös  tutkia. Mutta...lisää näytteitä tarvitaan, tämä tuli luennolla ilmi. mm. beaglejärjestö maksaa oman rodun näytteiden oton. Mutta mulle ei nyt oikein ole selvinnyt että mistä niitä näytteitä lopen halutaan. Lohi puhui että pitäisi saada rodusta 20+20 näytetta eli sairasta ja tervettä. Ja nimenomaan TERVEISTÄ VANHOISTA RODUN EDUSTAJISTA. Olisiko Iiro tällainen? Ainakaan sillä ei ole vielä tähän ikään ollut epilepsiaa, mitä nyt beagleillä tutkitaan. Mut onko se ns.tarpeeksi terve? (esim. ku tuo teollinen nappula ei sille sovi). Bussimatkalla oli kyllä puhetta näytteidenotto tilaisuudesta. Minä sinne voin kyllä koirani tuoda, varoitin vain tyttöjä jotka sitä verta pullottaa, että pelkkä kuonokoppa ei tuolle meidän terveelle vanhukselle riitä, onko tarpeeksi assistentteja pitämään koirasta kiinni?

Monessa rodussa ovat jo päässet eteenpäin tutkimuksissa, mutta kuten jo aikaisemmin tuli ilmi, näytteitä puuttuu. Suomenajokoirien ataksia tapauksia ei kuulema ole oikein tahtonut saada, vaikka sitä rodussa jonkin verran (paljon) esiintyy. Kasvattajat lyövät sairaat pennut monttuun, eikä niistä puhuta. Tähän sopii vanha sanonta, "poissa silmistä, poissa mielestä", mutta siellä se geenivirhe silti on.

Nyt puhun yleisesti, en vain oman rotuni epilepsia tutkimuksesta. Olisihan se aivan huikeaa niin kuin Lohi tapasi sanoa, jos geenitestit saattaisiin eri sairauksille. Monessa rodussa olisi näin ollen enemmän jalostusmateriaalia käytettävissä. Nythän saatetaan karsia aivan syyttä suotta ulos jalostuksesta koiria, mutu tuntuman ja epäilyjen ja juorujen pohjalta. Geenitestin jälkeen ko.sairautta kantavaa koiraa voidaan ja PITÄÄkin käyttää (jos se siis muilta ominaisuuksiltaan sopii rodun jalostukeen) jalostukseen kunhan se paritetaan terveen yksilön kanssa.

Mielenkiintoinen aihe, mutta koska itselläni on hieman tutkijan käyttämät termit hakusalla voisi uusinta tehdä poikaa. Harmittavaa että se melkein mielenkiintoisin osuus jäi niin lyhyeksi jos nyt sitä oli ollenkaan, eli keskustelu luennon päätteeksi. Kiireellä pilatan monta asiaa, Lohella oli kiire lentokoneeseen ja takas helsinkiin.

Luento oli  yhden miehen kahden tunnin henkilökohtainen orgasmi. Siinä oli mies joka oli silminnähden innostunut tekemästään työstä. Tällaisella tavalliselle tallaajalle geenitutkimus tuskin on "Huikeaa", "Häkellyttävää" tai "Todella mielenkiintoista" , kuten se Lohelle tuntui olevan. Kuten monessa muussakin tässä koiraharrastuksessa, vaaditaan kauheesti kaikkea ja sit valitetaan ku mitään ei tapahdu. Ei tapahdu ku  kukaan ei tee asialle mitään. Ja tässä geenitutkimuksessa nimenomaan tarvitaan meitä koiraharrastajia ja kasvattajia ja meidän koiria joista se näyte otetaan. Annetaan niiden tutkijoiden hoitaa sitten se työ mistä he saavat kiksinsä.

 

Käy tutustumassa tähän linkkiin ja sen sisältöön

Koirien Geenitutkimus

 

Ajavalla koiralla on kuulema luppakorvat sitä varten että ku se saa hajun nenäänsä, sen korvat rupeaa pyörimään. Just...no tämä nyt oli luennon anti mitä en allekirjoita Silmänisku